03 de novembre 2009

Veu pròpia organitza els grups Xerrem a Terrassa

Més d’un estudi ha fet evident que un dels elements amb els quals es pot mesurar la voluntat d’integració d’una persona estrangera és la seva voluntat per entendre i utilitzar la llengua de la societat d’acollida. Amb la intenció, precisament, de facilitar la integració, la secretaria per a la Immigració i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) van firmar dimarts un conveni per reforçar el programa Xerrem, una iniciativa que consisteix a formar grups de conversa per millorar la fluïdesa a l’hora de parlar català.

A Terrassa, la iniciativa es promou amb la col·laboració de Veu Pròpia Terrassa, s'organitza la primera sessió a la seu de l'Òmnium Cultural dijous 22 d'octubre a les set de la tarda. Els interessats es poden apuntar a la mateixa entitat o a Creu Roja, Càritas o l'Associació de Veïns de Ca n'Anglada de forma gratuïta.

El director del projecte, Jordi Esteban, explica el triple objectiu: “Fomentar l’ús social del català, promoure l’entesa entre autòctons i immigrants, i acollir les persones nouvingudes”. Expressat de forma més resumida: “Llengua, cohesió i país”. En la mateixa línia, el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, defensa el català com “una llengua a favor de l’autonomia de les persones” i va fer especial èmfasi en el paper integrador de la llengua.

Les peculiaritats de Xerrem són que els grups de conversa estan liderats per voluntaris i que a més de fer pràctiques lingüístiques es fa coneixement de país, perquè es parla de literatura, natura, cultura i història tant dels Països Catalans com del lloc d’origen dels participants. En cada grup hi participen unes vuit persones que es reuneixen un cop per setmana. Esteban subratlla que a més de fomentar la cohesió social s’aconsegueix un “recíproc enriquiment en la diversitat”.

Actualment funcionen 25 punts de trobada Xerrem al Principat, impulsats per unes 26 associacions. A més, estan a punt d’estrenar-se’n als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants, a Barcelona, i a Santa Eulàlia, a l’Hospitalet de Llobregat. Els promotors (www.cal.cat) confien que se n’organitzin molts més a tot el territori de parla catalana.

(Aquest article ha estat publicat a http://www.avui.cat/terrassa)